"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

06-05-2024

Палестинската радикална групировка „Хамас“ обяви, че одобрява предложението на Египет и Катар за спиране на огъня в Ивицата Газа. Това се казва публикация в официалния канал на 'Хамас' в приложението 'Телеграм', предава ДПА.

'Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на 'Хамас', разговаря по телефона с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани  и египетския министър на разузнаването Абас Камел и ги информира, че 'Хамас' е одобрил тяхното предложение за споразумение за прекратяване на огъня', посочва се в комюнике, публикувано на сайта на 'Хамас' и цитирано от АФП, пише БТА.

Групировката публикува изявлението си, след като Израел нареди евакуация на цивилните от град Рафах, който се намира в близост до границата с Египет, заради очакваната от седмици сухопътна офанзива там.

Евакуацията и евентуалната операция започват непосредствено след атака срещу контролно-пропускателния пункт 'Керем Шалом' на границата между Израел и Ивицата Газа, отговорност за която пое „Хамас'. Трима израелски войници са загинали при нападението. Малко след атаката израелски въздушен удар порази къща в град Рафах.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net